Quatre projectes guanyen la primera edició de Rural’GO per impulsar la consolidació d’empreses en l’àmbit rural

28/06/2024

Els guardons, organitzats per Mallorca Rural, compten amb el finançament de CaixaBank i la col·laboració de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.

Un total de quatre projectes han estat els guanyadors de la primera edició de Rural’GO, certamen que premia plans estratègics empresarials del món rural de Mallorca amb 1.000 euros, a més de donar suport tècnic per implantar-los. Aquesta iniciativa, organitzada per Mallorca Rural, compta amb el patrocini de CaixaBank en el marc del seu programa Tierra de Oportunidades, i la col·laboració de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia a través d’ADR Balears (Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears) i del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB).

Els projectes guanyadors han estat:

Llanatura, de Gemma Salvador i Eugenia Marcote: és un centre especial de treball de la Fundació Es Garrover, ubicat a Inca, que manufactura artesanalment llana d’ovelles de raça autòctona de Mallorca per crear feltre 100 % de llana sense processos agressius ni substàncies tòxiques. El seu projecte és socialment inclusiu i ofereix ocupació i formació a persones amb trastorn de salut mental. Han presentat un pla estratègic per millorar la prestació del servei de rentatge de llana amb iniciatives comercials noves, innovació tecnològica i optimització logística. També cerquen cohesionar el sector ramader local per incrementar la demanda de productes amb llana autòctona.

Cristiano Gambarin, SL, de Roberta Pedroso i Cristiano Gambarin i Bruno: es dedica a establir una finca rural model a Sineu, amb l’objectiu de ser un referent en rendibilitat, sostenibilitat i replicabilitat, centrat en integrar pràctiques econòmiques circulars i promoure el patrimoni agrocultural, a més de crear la primera Cooperativa d’Agricultura Sostinguda per la Comunitat (ASC) a Mallorca. Han presentat un pla estratègic per constituir la cooperativa esmentada, per integrar pràctiques agrícoles circulars i promoure el patrimoni agrocultural, i fer construccions ecològiques (ecofriendly) amb l’ús d’energies renovables per assegurar la sostenibilitat de les instal·lacions i conservar el patrimoni local.

Agrícola Son Burixó, de Joan Roig Abraham i Maria Estelrich: és una empresa familiar situada a Sant Joan i dedicada principalment a producció de cereals com el blat, civada i ordi, així com al manteniment dels terrenys. L’empresa es troba en període de relleu generacional i en procés d’implementació d’una plataforma digital per facilitar la venda de productes locals, crear xarxes entre productors i oferir als clients accés directe a productes de qualitat. El seu projecte pretén impulsar la producció local i la innovació tecnològica en el sector agrícola. Han presentat un pla estratègic per facilitar la compravenda de producte local, crear xarxes amb altres productors i eliminar intermediaris per fomentar un contacte directe amb els consumidors.

Formatges Tramuntana, SL, de Nicolau Pere Cerdà i Josep Sánchez Amer: empresa de Pollença especialitzada en la producció de llet ecològica que posteriorment transforma en formatges i derivats làctics amb pràctiques sostenibles i maneig responsable dels recursos naturals i el benestar dels animals.

Han presentat un pla estratègic centrat en la consolidació i creixement sostenible, la diversificació de productes i mercats, la innovació i eficiència operativa, així com la sostenibilitat i responsabilitat socials.

També es varen presentar altres projectes com:

Trazos de Bosque, de Nívola Uyá i Marc Ayats: ofereix tallers artístics en entorns naturals que combinen tècniques artístiques amb connexió amb la natura, a més de retirs de luxe i activitats de bany de bosc. També proporciona formacions especialitzades per professionals i serveis de consultoria per integrar l’art-natura en projectes diversos. A més, produeix obra artística i literària centrada en aquesta temàtica, promoguda per una investigació constant de tècniques amb materials autòctons.

Muntaya de Sa Vall, Catalina Sureda: és l’única formatgeria artesanal en tota l’illa que usa quall vegetal natural pròpiament recol·lectat, amb una guarda de 23 cabres. La llet de les cabres, munyida una vegada al dia, es transforma en formatge utilitzant flor de card, seguint una recepta tradicional amb innovacions. L’elaboració es fa en un obrador propi amb registre sanitari. Actualment, es venen tres tipus de formatge amb possibilitat de produir iogurt i altres derivats.

L’objectiu d’aquests guardons, dirigits a empreses i projectes de l’àmbit agrari i agroalimentari, és donar suport al reenfocament i consolidació de projectes sostenibles i innovadors a Mallorca. Un total de vuit empreses han participat en la formació i l’assessorament per elaborar el pla estratègic; i d’aquestes, sis s’han presentat als premis Rural’GO.