Jornades de llana Fibra amb futur

07/06/2024

L’Associació Mallorca Rural organitza les jornades de presentació dels resultats dels projectes “Fibra amb Futur”, el pròxim dia 21 de juny de 2024. Tindrà lloc al Centre Sociocultural de Sa Quintana, situat al carrer Bous número 10, a Sineu. Aquest esdeveniment té com a objectiu compartir els esforços realitzats per revalorar la llana i les aplicabilitats que han sorgit dels dos projectes finançats amb fons FEADER, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Durant la jornada, es presentaran les conclusions dels estudis realitzats, destacant les diverses possibilitats i iniciatives que s’estan implementant tant a nivell local com a la resta del món per afrontar la crisi actual del sector. A més, s’exposaran altres projectes innovadors relacionats amb la llana, oferint una visió completa de les noves oportunitats que poden transformar aquest material en un recurs valuós.

Situació Actual i Perspectives de Futur

La situació actual de la llana a Mallorca és complexa. En els darrers deu anys, la ramaderia a l’illa ha perdut quasi 50.000 ovelles, i es preveu que aquesta tendència continuï amb una pèrdua mitjana anual de 4.000 ovelles. La llana, que abans representava un ingrés important per als pagesos, s’ha convertit en un residu difícil de gestionar, afectat per alts costos logístics i de processament que dificulten la seva competitivitat en el mercat mundial.

Entre les alternatives més sostenibles, destaca la transformació de la llana en fertilitzants, contribuint a una economia circular i reduint la dependència de fertilitzants importats.

Nous Projectes i Col·laboracions

La jornada també servirà per potenciar la indústria local en sectors com la construcció (aïllaments), agricultura (fertilitzants, substrats), cosmètica (lanolina) i bioplàstics, i per promoure estudis de caracterització de les diferents llanes locals. Això permetrà detectar els usos més adients per a cada tipus de llana i optimitzar-ne l’eficiència.

A més, es buscarà la col·laboració amb diferents sectors de la indústria, la universitat i l’administració per realitzar proves de tractament i aprofitament de la llana. També es plantejarà la necessitat de distintius de qualitat que facin referència a l’origen, raça autòctona o sistema productiu, així com la subvenció del transport per part de l’administració per reduir despeses i donar garanties legals als usos alternatius.

Inscripció a la Jornada

Per assistir a la jornada, és necessari confirmar l’assistència a través del següent enllaç: Formulari d’inscripció.